06-16012860

Yogatherapie voor kinderen met een beperking

Yoga therapie is een unieke therapeutische yogamethode die het leven heeft veranderd van talloze kinderen met speciale zorgvragen over de hele wereld. 

De methode is zachtaardig, krachtig en toch zeer effectief. Het is veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen met een cognitieve beperking, lichamelijke beperking, meervoudige beperking, aandachts- en concentratiestoornissen, emotionele of sociale beperking, leer-en gedragsproblemen, prikkelverwerking- of stoornis in het autismespectrum, Down syndroom, Prader Willy syndroom, Cerebrale Parese, epilepsie, ADD/ADHD en rolstoelgebruikers.

De voordelen 

Het versterken van motor-,
spierfuncties en zelfregulering.

 Een zichtbare verbetering van focus, coördinatie en vaak communicatieve vaardigheden.

Verandering van gedragspatronen, o.a. emotioneel evenwicht en vermogen om van de ene activiteit naar de andere over te schakelen.

Verbeterd niveau van lichaamsbesef en verbeterd slaappatroon.

Betere bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de hersenen.

Kalmeert het centrale zenuwstelsel, wat leidt tot minder angstgevoelens en lagere stressniveaus.

Verbeterde ademhaling bij dagelijkse activiteiten, daardoor beter functioneren van het hele lichaam en meer balans tussen inspanning en ontspanning

Verbeterde werking van organen en edocriene stelsel.

Wat maakt de Yogatherapie zo speciaal?

Er wordt gewerkt vanuit een positieve houding. Elke kleine prestatie wordt gevierd. Tijdens de yogasessie zijn er geen verwachtingen en gaan we uit hoe het kind zich op dat moment voelt. We werken met het kind en niet met de diagnose. Verder ontstaat er een vreugdevolle verbinding die verder gaat dan de beperking en het gedrag zelf.

Yoga therapie biedt een reeks van geïntegreerde evenwichtige yogahoudingen aan om het lichaamsbewustzijn en spierkracht te vergroten. Gespecialiseerde ademhalingsoefeningen, oogoefeningen en ontspanningstechnieken worden gebruikt om de focus en concentratie te verbeteren. Zang om de spraak te verbeteren, de longen te versterken en om het hele lichaam van vers zuurstof te voorzien. De les wordt aangepast aan de capaciteiten en de ontwikkelingsfase van het kind. Elke yogasessie heeft een vaste structuur die zorgt voor herkenning en daardoor een betere hersenorganisatie. De herhaling schept vertrouwen, voorspelbaarheid en rust. Een sessie duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de leeftijd en spanningsboog van het kind.

Conclusie

Yoga is duizenden jaren geleden in India geëvolueerd van een meditatiepraktijk naar een wetenschappelijk systeem dat fysieke discipline omvat om somatische en mentale gezondheid te bereiken en werkt in het algemeen op vele verschillende niveaus die zowel subtiel als diepgaand zijn.
Yoga therapie helpt bij het corrigeren van posturale en systemische onregelmatigheden en verbetert de algehele gezondheid en vitaliteit: het verhoogt de mentale helderheid, emotionele stabiliteit, een groter gevoel van welzijn en het helpt het kind in balans te brengen. Met regelmatige beoefening kan yoga helpen meer concentratie, zelfbeheersing, emotionele en fysieke balans, kracht en veerkracht te krijgen en stelt elk kind in staat zijn/haar potentieel te realiseren. Dit vereist de steun en aanmoediging van de ouders, begeleiders,… de toewijding en het geduld van de yogatherapeut en de vastberadenheid van de Yogi.

Yoga voor kinderen met specifieke zorgvragen

Iedereen kan profiteren van de voordelen van Yoga, ongeacht de persoonlijke uitdagingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van uitdagingen en zorgvragen. Neem gerust contact op om te informeren naar de mogelijkheden voor je eigen specifieke situatie.

Kinderen met Cerebrale Parese
Het beoefenen van asana’s gevolgd door diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgen de asana’s ervoor dat delen met een lage spierspanning ook versterkt worden. Het voordeel van de asana’s is dat de wervelkolom gestretcht en uitgelijnd wordt.  Door het ontwikkelen van zowel een grotere bewegingsvrijheid als coördinatie is het kind in staat tot meer zelfstandigheid.

Kinderen met Syndroom van Down
Bij kinderen met Syndroom van Down helpen asana’s (yogahoudingen) het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. Asana’s hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt om kinderen slank en flexibel te blijven. Ademhalingsoefeningen in combinatie asana’s verbeteren het lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen.

Kinderen met een stoornis in het autisme spectrum
Bij deze kinderen ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke band. Hun wereld instappen en hun vertrouwen proberen te winnen is een belangrijk aspect. Op basis van wederzijds vertrouwen, komen daarna ademhalingsoefeningen, de yogahoudingen en diepe ontspanning aanbod. De combinatie van asana’s, pranayama en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid, het lichaamsbewustzijn en de concentratie. Yoga helpt kinderen met autisme nieuwe beweging-, communicatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Kinderen met (hoog)begaafdheidskenmerken
Voor kinderen die (hoog)begaafdheidskenmerken hebben, ligt het accent op contact maken op een open, echte en gelijkwaardige manier. Veel kinderen zijn gevoelig en vinden het lastig om om te gaan met prikkels en nieuwe situaties en yoga kan hen helpen om te leren gaan met deze gevoeligheid. Het geeft inzicht in de relatie tussen denken, voelen en ademen. Zo leren ze hun gedachten en emoties te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en maakt het makkelijker met prikkels en nieuwe situaties om te gaan. De  eindontspanning helpt bij het leren tot rust komen en heeft als extra effect dat het hen kan helpen makkelijker (in) te slapen.

Kinderen met ADHD
Yoga helpt het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Nadruk ligt op het in contact komen met hun lichaam op een niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Beginnen met het aanbieden van ademhalingsoefeningen en asana’s helpt hen om eerst rustig te worden zodat instructies beter binnen komen en goed gevolgd kunnen worden.
Een goede ademhaling is bij deze kinderen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, worden er meer asana’s en diepe ontspanning geïntroduceerd. Daarna volgt de gehele yogaroutine.

Kinderen met ADD
Bij deze kinderen wordt gestart met een band opbouwen om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Vervolgens volgen de ademhalingsoefeningen. Dit is een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayama belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Door de combinatie van asana’s en ontspanning wordt het effect van pranayama vergroot. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren, groeit hun zelfvertrouwen.

Tarieven op basis van PGB

sessie 60 minuten:        € 65,-
sessie 45 minuten:        € 50,-

sessie 30 minuten:        € 40,-