Trauma sensitive Yoga

 

“Trauma sensitive yoga is specifiek ontwikkeld voor mensen met een posttraumatische stressstoornis of mensen met een zogenaamd ontwikkelings- en complex trauma als gevolg van langdurige blootstelling aan traumatische ervaringen binnen het gezin of binnen een relatie. Zij krijgen op een bepaald moment in hun leven vaak last van stress gerelateerde klachten, angsten en depressie.”
Esther van de Sande

 

Trauma sensitive yoga is een evidence based interventie, bedoeld als ondersteuning bij de therapeutische behandeling van ontwikkelings- en complex trauma en PTSS. Het doel is niet om toegang te krijgen tot emoties of om traumaherinneringen op te rakelen, maar om de deelnemer te helpen hun lichaamsbewustzijn te vergroten – om op te merken wat er in hun lichaam gebeurt – en daardoor te leren om spanning los te laten, angst te verminderen en onder controle te krijgen en emoties te ervaren en te tolereren. Yoga kan helpen om de mind te kalmeren en een gevoel van veiligheid in hun lichaam terug te krijgen. Het lichaam onthoudt alle ervaringen die we ooit in ons leven hebben opgedaan. Door 1-op- 1 yoga en ademhalingsoefeningen te doen, kom je langzaam maar zeker weer in contact met je lichaam en je omgeving, en kunnen emoties los komen die heel lang vast hebben gezeten. 

Belangrijke thema’s binnen Yoga bij trauma zijn:

1. Het huidige moment ervaren: interoceptie, of wel lichamelijk aanwezig zijn in het moment van nu.

2. Empowerment. Ervaring opdoen met eigen keuzes kunnen maken met betrekking tot je lichaam die vriendelijk, zacht en zorgzaam zijn. 

3. Effectief actie kunnen ondernemen: het verhogen en verlagen van de intensiteit in spieren via adem en beweging. 

4. Ritmes creëren: ondersteunen van bioritme en mee kunnen bewegen op nieuwe situaties die zich voor kunnen doen.  

Verder is het goed om te weten dat ik als therapeut geen fysieke aanraking gebruik, niet ter correctie en niet ter ondersteuning. Ik faciliteer, door je steeds uit te nodigen, je de keus te geven om mee te doen, te stoppen of te aanschouwen.

De bewegingen en oefeningen zijn veilig en zacht, met doel om in beweging te komen, te mogen voelen en te kunnen reageren op datgene wat zich aandient, zonder (ingewikkelde) yoga houdingen. De sessies worden 1 op 1 aangeboden.

Neem gerust vrijblijvend contact met me op als je meer informatie wilt ontvangen of als je nader kennis wil.

 

1 + 13 =