Trauma Informed Yoga -Trauma Sensitive Yoga 

 

Trauma-sensitive yoga werd ontwikkeld door David Emerson, yogaleraar aan het Trauma-Institute at Justice Resource Institute (JRI) te Massachusetts onder leiding van trauma-specialist Dr. Bessel Van Der Kolk. Het is een evidence based behandelmethode o.a. voor vrouwen met chronische behandelingsresistente PTSS (van der Kolk et al., 2014).

Trauma sensitive yoga kan goed naast andere therapievormen ingezet worden, o.a. EMDR en Cognitieve Gedragstherapie. Het ondersteunt de deelnemer om weer in contact te komen met hun lichaam, weer te leren voelen en stress, angst en negatieve gevoelens beter te reguleren.

Het doel van Trauma sensitive Yogatherapie is niet om toegang te krijgen tot emoties of om traumaherinneringen op te rakelen, maar om de deelnemer te helpen hun lichaamsbewustzijn te vergroten – om op te merken wat er in hun lichaam gebeurt – en daardoor te leren om spanning los te laten, angst te verminderen en onder controle te krijgen en emoties te ervaren en te tolereren. TSY kan helpen om de mind te kalmeren en een gevoel van veiligheid in hun lichaam terug te krijgen.

Belangrijke thema’s binnen Trauma Sensitive Yoga zijn:

1. Het huidige moment ervaren: interoceptie, of wel lichamelijk aanwezig zijn in het nu.

2. Empowerment. Eigen keuzes kunnen maken met betrekking tot hun lichaam en ervaringen die vriendelijk, zacht en zorgzaam zijn.

3. Effectief actie kunnen ondernemen: het verhogen en verlagen van de intensiteit in spieren via adem.

4. Ritmes creëren: ondersteunen van bioritme en mee kunnen bewegen op nieuwe situaties die zich voor kunnen doen.  

Verder is het goed om te weten dat ik als docent geen fysieke aanraking gebruik, niet ter correctie en niet ter ondersteuning. Ik faciliteer, door je steeds uit te nodigen, je de keus te geven om mee te doen, te stoppen of te aanschouwen. De bewegingen en oefeningen zijn veilig en zacht, met doel om in beweging te komen, te mogen voelen en te kunnen reageren op datgene wat zich aandient, zonder (ingewikkelde) yoga houdingen. 

Trauma Sensitive Yoga wordt 1 op 1 aangeboden. Wanneer er vertrouwen, beweging en bewustzijn is opgebouwd, is het mogelijk om door te stromen in de reguliere  trauma informed yoga groep. Neem gerust vrijblijvend contact met me op als je meer informatie wilt ontvangen over de methode of als je een nader kennis wil maken. 

Tarieven 

30 minuten: €37,50
45 minuten: €50,00
60 minuten: €60,00

Neem contact op i.v.m. mogelijkheden voor vergoeding via: 
* aanvullende zorgverzekering/ alternatieve geneeswijze
* PGB
* GGZ